Sidor

torsdag 12 mars 2015

Depression genom tiderna

Depression genom tiderna

Depression anses i dagens moderna samhälle som en folksjukdom, men så har det inte alltid varit. Förr fanns inte ens ordet ''folksjukdom'' som begrepp. I denna text så finner du svar på dessa frågor; Vem drabbas av depression? Hur har synen på depression förändrats genom tiderna? Hur gick man till väga för att försöka behandla eller bota depression förr i tiden samt hur går man till väga i nutid?

Under antikens år, som Inga Sanner skriver i ''Den psykiska ohälsans historia''(2009) så trodde man att depression eller psykisk ohälsa överhuvudtaget berodde på att man hade obalans bland speciella vätskor i kroppen.  Man fick då för sig att på grund av denna obalans av vätskor i kroppen, bl.a. svart galla, att man skulle tömma kroppen på blod för att balansera ut vätskorna igen. Andra teorier var att personen som var deprimerad var besatt av någon slags ond ande eller demon eller liknande och att tillståndet personen fann sig i var ett straff från Gud. Behandlingen för detta var att undergå en exorcism. Sanner fortsätter att berätta om hur synen på psykisk ohälsa började förändras på 1800-talet. Vi hoppar ett långt steg från antiken och anledningen till detta är för att det var just då som psykologin tog en vändpunkt.   Nu började man anse att det bästa sättet att behandla psykisk ohälsa var genom medicin. Så de drabbade togs in på sjukhus helt enkelt. Man trodde alltså att depression kunde botas genom att behandla kroppen. Denna tro fortsatte ända in i mitten på 1900-talet då man insisterade på att lägga deprimerade patienter i säng för att vila eller i extremt varma eller kalla bad för att få någon slags påverkan. Man gick även så långt att man började klippa nervtrådar i hjärnan, det som kallas för lobotomi. Hypnos änvändes också som metod. Dock blev saker bättre några år senare när man till slut övergick till att prata igenom problemen med en psykolog. Det var precis efter psykologin hade slagits ihop med psykiatrin. Idag har vi fortfarande psykiatriker och psykologer vi kan gå till för att prata med, fast det har blivit mycket vanligt att bara få medicin, anti-depressiva läkemedel, därför att det är billigare. Fast som jag sa tidigare så anses depression idag som en folksjukdom och det är möjligt att få hjälp på många sätt om man känner sig drabbad. Så vem drabbas av depression?

Att bli deprimerad är inte ovanligt. Faktumet är att hela 25% av alla män och nästan hälften av alla kvinnor i Sverige drabbas av depression någon gång i sitt liv. Alla har risken att bli deprimerade alla har inte lika stor risk. Olika människor har olika sårbarhet för depression, och detta gäller andra psykiska sjukdomar också. Sårbarhet är alltså hur känslig man är för en viss psykisk sjukdom. Har man en större sårbahet för depression så är det större risk för att man blir deprimerad. Detta är dessvärre inte riktigt något man kan påverka då sårbarhet avgörs av både arv och miljö. Anledningen till att en person blir deprimerad kan variera stort. Man brukar dela in anledningarna i två grupper; exogen - yttre orsaker och endogen - genetiska orsaker. Det är nästintill omöjligt att veta vilken av dessa grupper det beror på i många fall men Christina Ledin som är läkare och specialist i allmänmedicin skriver i sin artikel ''Depression''(2013) på Vårdguiden att det inte sällan är en svår situation eller truama som utlöser depressionen. Höga nivåer av stress utan återhämtning kan också lätt leda till att man blir deprimerad. Man har också sett att sårbarheten för depression stiger när man blir äldre, bl.a. på grund av brist på viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att tillverka olika hormoner och annat. Till och med fysiska sjukdomar som stroke eller hjärtinfarkt kan öka risken för depression.  Så hur bär man sig åt för att behandla depression? Först och främst så beror det på vilken nivå av depression man har. Enligt Ledin; när det gäller lätt/medelsvår depression så har regelbunden motion, psykoterapi och antidepressiva läkemedel visat sig fungera bäst. Har man dock en svår depression så rekommenderas det att man söker vård på en psykiatrisk klinik där man i värsta fall blir erbjuden elbehandling.

Slutsatsen blir att det att lättare att hantera depression idag om man blir drabbad. Folk är mer upplysta om det nu än vad de var förr i tiden, depression bemöts också på ett mycket bättre sätt. Tron om att psykisk ohälsa hade något att göra med demoner och onda andar tror jag berodde mycket på okunskap. Som sagt så betraktas depression i dagens samhälle som en folksjukdom och det är otroligt lätt att söka och hitta hjälp om man mår dåligt, istället för att bara bli kallad för galen. Galna ideer som att försöka bota depression genom att klippa av nervtrådar är inte mera lagligt. Som mönstret går i psykologins, psykiatrins och medicinens utveckling så ser det även ut som att saker bara kommer att bli bättre. Om några hundra år kanske ingen blir deprimerad mer. Så känner du att du har fallit in i depression behöver du inte oroa dig. För idag har vi koll.

/Elev i SABET13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar