Sidor

måndag 27 oktober 2014

Psykisk ohälsa i Thérèse Raquin av Zola

Är Thérèse galen? I kommentarsfältet kan du skriva in citat som beskriver hur karaktärerna eller omgivningen upplever psykisk ohälsa i romanenThérèse Raquin. Ni skriver in tre citat vardera. Skriv vilken upplaga av romanen du läst och hänvisa till sidan citatet står på. Kom ihåg att skriva ditt namn eller dina initialer så att jag vet vad just du skrivit.

3 kommentarer:

  1. Jag kan inte riktigt se vem som är mest galen i boken än..Thérése eller hennes älskare Laurent. Dock verkar kärleken till varandra gjort dem både lite galna och "förblindat" dem eftersom de verkar kunna göra lite vad som helst utan att tänka på konsekvenserna, de dödar tillexempel Thérése man Camille och efter detta drabbas de båda av en otrolig ångest.
    På sida 94 står det " När skymningen kom vågade Thérése inte längre gå upp i sitt rum, hon grepps av en häftig ångest när hon ända tills morgonen måste stänga in sig i detta stora rum som fick en underlig fladdrande belysning och befolkades av spöken så fort ljuset var släkt.
    Här ser vi Thérése ångest och panik. På sida 95 ser vi samma sak hos hennes älskare Laurent "Dessa häftiga kastningar mellan njutning och vämjelse, denna växlande kontakt med kött som brann av kärlek och kött som var kallt och uppmjukat av dy kom honom att flämta och rysa rossla av ångest.
    På sida 93 finner vi ännu ett citat som bekräftar deras ångest " Samma rysningar genomfor dem båda, bådas hjärtan krympte av samma ångest, liksom i ett slags plågsamt syskonskap.
    Botilda Guthenberg

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. "Ibland överfölls hon av hallucinationer, trodde sig begravd längst inne i en grotta, i sällskap med mekaniska kadaver som rörde på huvudet, fäktade med armar och ben när man drog i snören."
    Sidan 21
    Detta kan vara en analogi för Thérèses instängdhet och hennes förakt för de som hon är instängd bland, och hur detta har en negativ effekt på hennes psykiska hälsa.

    "Det var på det sättet en ny vrå av hans omedvetna natur hade kommit dagen; under äktenskapsbrottets hänförelse hade han börjat drömma om mord."
    Sidan 47
    På kort sikt kan detta vara helt vanlig svartsjuka på Laurents del, men på längre sikt kan det ha varit detta som varit utlösaren för Laurents galenskap, och på sitt vis det som orsakade Camilles död.

    "Laurent väntade tills hon hade lagt sig ordentligt; då tog han risken att själv lägga sig alldeles vid framkanten av sängen - och mellan dem fanns ett brett tomrum. Där låg Camilles lik."
    Sidan 127
    Denna scen kan tolkas som deras skuld och skam och mentala instabilitet som spelar ett spratt på dem, och att de börjar inse exakt vad de har gjort.

    Johannes Lidgren

    SvaraRadera